Puhuimme 3.4. ilmestyneessä Tulevaisuuden Työelämä -julkaisussa ERP:n roolista osana pk-yritysten digitalisaatiota. ERP:n rooli on muutoksen keskellä ja tämän muutoksen ymmärtäminen on avainasemassa yrityksen digitaalisen kehityksen kannalta. Julkaisemme kirjoituksen nyt myös blogissamme. Lue alta koko juttu!

Jos aikaisemmin ERPin roolina on ollut olla kaiken kattava monoliitti, niin nykyään sen tulisi hoitaa ydintehtävänsä ja tarjota hyvät rajapinnat liitettävyyteen.

Usein ajatellaan, että ERP-järjestelmän tulisi ratkaista kaikki yrityksen tarpeet yhdessä järjestelmässä. Tämä on ollut perusteltua aikaisemmin, mutta modernien rajapintojen ja pilven ansiosta ei yhteen järjestelmään lukittautumiselle ole usein enää perusteita. Maailmassa, jossa helposti käyttöön otettavia pilvipalveluja on yhä enemmän, paras ratkaisu löytyy usein ERP:n ja tähän liitettävien sovellusten yhdistelmästä.

“Tässä piilee keskeinen mahdollisuus pk-yritykselle ottaa se kuuluisa digiloikka ja olla siten askel kilpailijoita edellä. Muutoksessa oleellista on valita teknologian lisäksi myös kumppani, joka osaa neuvoa muutoksessa kokonaisvaltaisesti”, sanoo Profizin toimitusjohtaja Lotta Airas.

Pilvipohjainen SAP Business One on esimerkki ERP:stä, joka tarjoaa modernit rajapinnat ja laajan sovelluksia kehittävän kumppaniverkoston. Esimerkiksi varastonhallintasovellus voidaan ottaa teknisesti käyttöön viidessä minuutissa, jonka jälkeen päivitykset hoituvat automaattisesti. Jos ohjelmaa haluaa vaihtaa toiseen, kaikki data on tallessa ERP:ssä ilman tarvetta datamigraatioille.

”Yritysmaailmassa ei olla totuttu kuluttajapuolelta tuttuihin helppokäyttöisiin ratkaisuihin, vaikka toisaalta käyttäjien odotukset käytettävyyden suhteen nousevat koko ajan”, Airas pohtii. Hän vertaa uuden sukupolven ERP:tä kännyköihin: ”Puhelimen core on Android- tai iOS-järjestelmä ja toiminnallisuus räätälöityy käyttäjän valitsemien sovellusten mukaan.”

SAP tarjoaa sovelluskehittäjilleen valmiita palasia, mikä avaa uudella tavalla ovet myös asiakaskohtaisten ratkaisujen luomiseen: “Tämä ei ole vaikeasti ylläpidettävää perinteistä räätälöintiä, vaan moderni tapa luoda digitaalista kilpailuetua”, Airas huomauttaa.

”Sovelluksissa voi hyödyntää myös esimerkiksi tekoälyä. Kuvantunnistuksen avulla voidaan vaikka inventoida tuotteita, jotka ovat muuten vaikeasti laskettavissa”, Profizin liiketoiminnan kehittämisestä vastaava Ville Vento kertoo.

Pk-yritykset ovat muutoksessa hyvässä asemassa, koska legacya on vähemmän kuin isoilla yrityksillä. Ja kun ratkaisut on hinnoiteltu oikein, niin ei tarvitse olla suuryritys ollakseen digitalisaation edelläkävijä.

***

Avasimme tätä aihetta tarkemmin edellisessä blogikirjoituksessamme ”Pilvi mullistaa asiakkaan mahdollisuudet laajentaa SAP Business Onen toiminnallisuutta”. Pääset lukemaan kirjoituksen täältä

Kirjoitus on alunperin julkaistu Tulevaisuuden Työelämä -julkaisussa. Alkuperäisen jutun digiversioon pääset tästä